Pasiflora

Pasiflora

Novi proizvod

Kod psihičkih tegoba ne razvija se ni tolerancija niti ovisnost, a može pomoći i u odvikavanju od lakših oblika ovisnosti

Više detalja

20 Artikli

10,00 KM

10,00 KM po 1

Dodaj u listu želja

Više informacija

Botanički podaci

Pasiflora (Passiflora incarnata L.) je zeljasta puzavica, gole, tanke, slabo izbrazdane stabljike, duge do devet metara, s izmjenično poredanim listovima. Listovi su duboko dlanasto razdijeljeni, liske su jajasto suličaste, na vrhu sitno pilaste. Na dugim lisnim peteljkama nalaze se po dvije nektarijske žlijezde. Cvjetovi su pojedinačni, promjera 3 - 8 cm, latice su blijedo ljubičaste, a iz njihove baze izrasta niz nitastih ružičastih do purpurnih članova krunice, tako da se prividno čini da su latice dvovrsne. Pasiflora je samonikla u istočnim i južnim dijelovima Sjeverne Amerike, a kao ukrasna biljka sadi se u cijelom svijetu. Upotrebljava se cijeli nadzemni dio biljke. Pasifloru ne treba miješati s voćem passionfruit, vrstom Passiflora edulis Sims, čiji se listovi katkad koriste za patvorenje droge. Treba paziti da se ne koriste druge ukrasne vrste roda Passiflora.

Dijelovi biljke koji se koriste

Prema europskoj regulativi, službeno je ljekovit nadzemni dio (zelen) biljke, uključujući cvjetove i listove. Detaljna monografija biljne droge pasiflore nalazi se i u Europskoj farmakopeji (knjizi propisa o lijekovima).

Kemijski sastav

U kemijskom sastavu ističu se mahom flavonoidi, uglavnom šećerni spojevi luteolina i apigenina. Sastav te skupine spojeva, koju čine izoviteksin, izoorijentin, šaftozid i drugi, jako varira, ovisno u mjestu rasta biljke. Droga sadrži i vrlo male količine eteričnog ulja, koje nije aktivna komponenta biljke. Spojevi poput harmola, harmalola i harmana su alkaloidi, kojih ima u vrlo maloj količini. Premda se općenito alkaloidi smatraju skupinom spojeva jakog, često i opasnog djelovanja, ovih alkaloida u pasiflori ima vrlo malo (često su i odsutni). Neovisno o tome što alkaloide nalazimo u tako maloj koncentraciji, moguće je da su jedni od djelatnih spojeva. U većini proizvoda na europskom tržištu ti alkaloidi često se ne mogu dokazati. Znanstvenici se, kao što to često biva u kemiji ljekovitog bilja, spore koja je skupina spojeva odgovorna za ljekovito djelovanje. Jesu li to flavonoidi, ili neke druge molekule topive u vodi, ili alkaloidi? Čini se da je za djelovanje u biti potreban cijeli niz spojeva, stoga treba paziti da se koristi što kvalitetniji ekstrakt.

Recenzije

Trenutno nema recenzija korisnika.

Napiši osvrt

Pasiflora

Pasiflora

Kod psihičkih tegoba ne razvija se ni tolerancija niti ovisnost, a može pomoći i u odvikavanju od lakših oblika ovisnosti